Τίτλος: Όταν η λογοτεχνία «συναντά» την πληροφορική
Χρονική Περίοδος υλοποίησης: Σχολικό Έτος 2012-2013
Τάξη: Β’ Λυκείου
Περίληψη Ερευνητικής έκθεσης:
Μελετήθηκαν δύο νεώτεροι λογοτέχνες: ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και η συγγραφέας Μάρω Δούκα.
Στη συγκεκριμένη ερευνητική εργασία συμμετείχαν 24 μαθητές/τριες και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ασχολήθηκε με το έργο του Α. Φωστιέρη και η δεύτερη με της Μ. Δούκα. Η κάθε ομάδα χωρίστηκε σε επτά υποομάδες δηλαδή σύνολο 14 υποομάδες.
Τη χρονολογική και συγχρόνως την εικονογραφική παρουσίαση της ζωής και του έργου των λογοτεχνών Α. Φωστιέρη και Μ. Δούκα ανέλαβε ο μαθητής Νίκος Τσιλίκας.
Παρουσίασε ένα πλήρες χρονολόγιο που περιέλαβε τα σημαντικότερα στάδια της ζωής των δύο λογοτεχνών καθώς και του έργου τους (συγγραφικού, εκδοτικού, μεταφραστικού), τις μεταφράσεις των έργων τους στο εξωτερικό και τις κρίσεις σημαντικών νεοελλήνων συγγραφέων για αυτούς.
Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Ραπτάκη Σοφία ΠΕ02
Μιχαήλ Αγγελική ΠΕ04
Ομάδες εργασίας:
Πρώτη ομάδα: Α. Φωστιέρης
1η υποομάδα: Εύη Γιαννίκου, Νεφέλη Παναγοπούλου
Θέμα: «Η λειτουργία της μνήμης, λήθης, ύπαρξης στο ποιητικό έργο του Α. Φωστιέρη»
Αναλύουν στίχους συναφείς με τα παραπάνω θέματα και συμπεραίνουν ότι η μνήμη είναι εξίσου σημαντική με τη λήθη για την ύπαρξη στο ποιητικό σύμπαν του Α. Φωστιέρη.
2η υποομάδα: Αλέξανδρος Σαμπάνης
Θέμα: «Ο πραγματικός και ιδεατός κόσμος στην ποίηση του Α. Φωστιέρη»
Μιλάει για τη μέθοδο του ποιητή: τις ερωτήσεις και τις διερωτήσεις του, τον εξομολογητικό του τόνο, τα δεύτερα πρόσωπα, τον έρωτα το χιούμορ και συμπεραίνει με αναφορές σε συγκεκριμένους στίχους για τον συμφυρμό των δύο κόσμων (ιδεατού ? πραγματικού) καταλήγοντας ότι πρόκειται για ένα κράμα εσωτερικής αγωνίας και εικόνων από την καθημερινή ζωή.
3η υποομάδα: Μαρία Ιγγλέζου
Θέμα: «Φως σκοτάδι στην ποίηση του Α. Φωστιέρη»
Ασχολείται με το μαύρο, ως μείξη όλων των άλλων, που κυριαρχεί στην ποίηση του Α. Φωστιέρη, τις αντιθέσεις σκοτεινού λευκού (σκοτάδι ? φως) που αλληλοσυμπληρώνονται και εντέλει, αν και διφορούμενα, καταλήγουν στην εναλλαγή ρόλων: το σκοτάδι μεταποιείται σε παρήγορο φως και τα δύο οδηγούν στη λύτρωση ? κάθαρση.
4η υποομάδα: Αναστασία Γκίβαλου
Θέμα: «Ο έρωτας στην ποίηση του Α. Φωστιέρη»
Ερμηνεύονται σχετικοί στίχοι που αποδεικνύουν ότι ο έρωτας στην ποίηση του Α.Φωστιέρη συνδέεται με τα βάσανα του ανθρώπου, τις μάχες και την εξιλέωσή του. Επιπλέον αποβλέπει στη συνένωση πνεύματος και σάρκας και εντέλει στη συνάντηση του ανθρώπου με τον άνθρωπο.
5η υποομάδα: Γιάννης Κωσταράς
Θέμα: «Έντομα και Ζώα στην ποίηση του Α. Φωστιέρη»
Ερμηνεύοντας στίχους σχετικούς με το παραπάνω θέμα καταλήγει ότι ο ποιητής προσπαθεί να ταυτιστεί με τα ζώα, ως προς ορισμένα χαρακτηριστικά τους, πλάθοντας εν τέλει ένα σύμπαν που διαβρέχεται από μια ποικιλία υγρών, φυσικών και βιολογικών όπου και βρίσκει διέξοδο η εσωτερική αγωνία του ανθρώπου.
6η υποομάδα: Λήδα Μπουρνού, Μαρία ? Κωνσταντίνα Παναγάκη
Θέμα: «Λογική ? Σκέψη ? Παράλογο στην ποίηση του Α. Φωστιέρη»
Ερμηνεύοντας στίχους σχετικούς με τα παραπάνω θέματα καταλήγουν ότι «η σκέψη» για τον Α. Φωστιέρη είναι ο φωτεινός πίνακας του σύμπαντος, η λογική περιπέτεια του νου, η οποία ωστόσο, μπορεί να συνδυαστεί θαυμάσια με το παράλογο.
7η υποομάδα: Δάφνη Παγουλάτου, Μαρία – Χριστίνα Δημητριάδη
Θέμα: «Η γλώσσα και το ύφος στην ποίηση του Α. Φωστιέρη»
Με παραδείγματα από στίχους αναδεικνύουν και θεμελιώνουν τον εσωτερικό διάλογο της γλώσσας στην ποίηση του Α. Φωστιέρη και αποδεικνύουν τη δύναμη των λέξεων, την υποδόρια ειρωνεία και το αμφίδρομο της γραφή του.
Για να δείτε την παρουσίαση της πρώτης ομάδας πατήστε: εδώ
Δεύτερη ομάδα: Μάρω Δούκα
1η υποομάδα: Συμεών Μαραγγίδης, Χρήστος Γιαννίκος
Θέμα: «Καρρέ Φίξ»
Δόθηκε περίληψη του έργου. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά της σειράς αυτής των 15 διηγημάτων όπως: οι αντιξοότητες, η φτώχεια, η ανεργία. Κατάληξη: το βιβλίο αποτελεί ένα φιλμ της ελληνικής ιστορίας της εποχής που γράφτηκε, 1950 και εξής, και διακρίνεται για τη μιζέρια αλλά και την ελπίδα για αλλαγή που θα συντελεστεί μέσα από κοινωνικές ανατροπές.
2η υποομάδα: Ιωάννα Κοιλιάδη
Θέμα: «Κοινωνία της εποχής στο Καρρέ Φίξ»
Σε σχετικές παραπομπές καταγράφεται ένας κοινωνικός προβληματισμός (ψήφος γυναικών, ρατσισμός, φτώχεια, αδιαφορία, η παθητικοποίηση του ανθρώπου της εποχής αλλά και η αγωνία του να ζήσει με συνέπεια). Επιπλέον αποτυπώνεται το συλλογικό πορτραίτο της μεταπολιτευτικής αριστερής γενιάς, στην οποία ανήκει η συγγραφέας.
3η υποομάδα: Σύλβια Καραϊωσηφίδου, Μάγδα Κουκότσικα, Νικολέτα Μελισσαρίδου, Ιωάννα Μηλιώτη
Θέμα: «Τα μαύρα Λουστρίνια»
Δόθηκε η περίληψη του βιβλίου , η ψυχογραφία της συγγραφέως αλλά και η φτώχεια και οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Τέλος αναλύθηκε η συμπόρευση των μηνυμάτων του έργου με τη σημερινή εποχή.
4η υποομάδα: Ειρήνη Χουζούρη
Θέμα: «Που΄ναι τα φτερά»
Η εργασία εστίασε στην περίληψη, στην πλοκή της νουβέλας, στα πρόσωπα, στο χρόνο, στις διαφορές της εποχής του ΄50 με το σήμερα (κοινωνική θέση γυναίκας ? άντρα ? εργασία παιδιών, ρόλοι μητέρας ? πατέρα, πρόοδος της επιστήμης).
5η υποομάδα: Αγγελική Σταμούλη
Θέμα: «Γιατί εμένα η ψυχή μου»
Η εργασία έχει θέμα της τη «μοναξιά» όπως αυτή αποτυπώνεται στα διηγήματα της συλλογής αυτής: «Το βλέμμα του παιδιού προτελευταίο θρανίο», «Χαμηλή πτήση», «Εις το βουνό ψηλά εκεί», «Δεν είναι τόσο απλό». Η συγγραφέας μέσα από τις διαφορετικές προσωπικότητες που παρουσιάζει στα παραπάνω διηγήματα καταλήγει στα διαφορετικά είδη μοναξιάς που μας περιστοιχίζουν.
6η υποομάδα: Αδάμ Σταυρουλάκης
Θέμα: Η ανεργία όπως παρουσιάζεται μέσα στη συλλογή διηγημάτων: «Γιατί εμένα η ψυχή μου»
Αναφέρεται στο φάσμα της ανεργίας που στοιχειώνει τα διηγήματα της συλλογής: «Γιατί εμένα η ψυχή μου». Η ανεργία εφιαλτική, από πάντα, εξακολουθεί και στις μέρες μας να βασανίζει και να απελπίζει τους ανθρώπους.
7η υποομάδα: Ελίζα Σκολίδη
Θεατρική παρουσίαση του μονολόγου: «Χορεύεται κ. Μπράμς;» που περιέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Γιατί εμένα η ψυχή μου». Ο μονόλογος βιντεοσκοπήθηκε.
Για να δείτε την παρουσίαση της δεύτερης ομάδας πατήστε: εδώ
Οι μαθητές χρησιμοποιώντας το περιβάλλον του WordPress δημιούργησαν το δικό τους blog και ανάρτησαν τις εργασίες τους υπό μορφή άρθρων εμπλουτίζοντάς το και με εικόνες. Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι www.literatureonweb.wordpress.com
Για να δείτε υποστηρικτικό υλικό πατήστε: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΦΩΣΤΕΡΗΣ
Για να δείτε το σχέδιο υποβολής πατήστε: εδώ